Keď idete na obed do reštaurácie, nevŕta vám hlavou to, čo si dáte, ale ako veľké máte dať prepitné. U nás sa síce často stáva, že ľudia prepitné nedávajú, maximálne nechajú korunu, aby sa číslo dobre zaokrúhlil. V zahraničí je však dávanie prepitného úplne bežné, dokonca v Taliansku si Taliani prepitné započítavajú do ceny. Potom sa vám môže stať, že suma, ktorú platíte, je napríklad o tridsať percent vyššia, než s akou ste počítali či aká mala byť. Taliani sú v tomto ohľade takzvane „vyčúranie“, našťastie u nás tridsať percent nie je vždy pravidlom.
Ak vám robí dávanie prepitného problém, máme pre vás pár tipov a rád, koľko by sa malo dať čašníkovi alebo servírke. Všeobecne platí, že sa prepitné dáva vo chvíli, keď ste spokojní ako s jedlom, tak s obsluhou.
V Česku je prepitné spätnou väzbou
Aj keď v mnohých reštauráciách berú prepitné ako niečo samozrejmé, v Česku našťastie je viac reštaurácií, kde to funguje tak, že prepitné je len spätnou väzbou, ktorú čašníci a servírky dostanú. Dalo by sa povedať, že je to taký signál, že je všetko úplne v poriadku. Ak ste teda boli s jedlom spokojní, nezaokrúhľujte čiastku na celú, pretože to môže byť vo výsledku len pár korún. Radšej pridajte napríklad desať korún navyše.
Riaďte sa jednoduchým pravidlom
Našťastie aj v prípade prepitného existuje takzvaná univerzálna rada, podľa ktorej sa môžete riadiť. Toto pravidlo znie, že vyššie prepitného v Česku určená nie je. A to je to, čo je skvelé. Nemusíte sa teda hanbiť ani za prepitné korunové či korunovej. Vždy sa to odvíja od vašej spokojnosti s jedlom, obsluhou aj so samotnou reštaurácií.
Vyššie prepitného sa odvíja aj od vašej útraty
Vždy sa tiež odvíja výška prepitného od výšky vašej útraty. Keď budete platiť tisícikorunáčku, neohromíte nikoho, keď zanecháte päť korún navyše ako sprepitné. Pri vyššej utrate sa skrátka očakáva aj vyššie sprepitné.