Zdravý jedálniček má v sebe zakomponované mnohé zaujímavé suroviny a potraviny, vďaka ktorým je taký jedálniček nevšedný. V súčasnej dobe sa konzumujú predovšetkým plodiny exotické, ktoré majú veľmi dobrý vplyv na ľudské zdravie. K exotickým surovinám jednoznačne patrí tiež obľúbená papája, ktorú celoročne nájdete na pultoch obchodov. Ide o ovocie, ktoré svojim tvarom trochu pripomína melón, avšak chutí úplne inak.
Papája je známa vďaka tomu, že pomáha telu lepšie stravovať potraviny. Okrem toho tiež bojuje proti rakovine alebo má čistiace schopnosti. Málokto vie, že v Spojených štátoch amerických sa tento druh exotického ovocia využíva pri výrobe utišujúcich liekov.
Pri výbere papáje dbajte niekoľkých základných rád. Papája by nemala byť na dotyk príliš mäkká, ideálne je žltooranžové sfarbenie. Pokiaľ má papája škvrny, radšej sa od nej distancujte. Pokiaľ si domov prinesiete skôr zelenú papáju, síce nie je úplne zdravá, ale obsahuje viac papaínu, čo je látka chrániaci ovocie pred hmyzom.
Papája je unikátny v tom, že je to bohatý stimulant zažívanie. Pomáha vyhladiť jazvy a tiež pomáha pri zápche. Okrem toho, že si z nej môžete urobiť rad pleťových masiek, si z papáje taky môžete vykúzliť zdravé pokrmy.
Papájová omáčka
Pokiaľ k jednotlivým pokrmom potrebujete omáčku, urobte si papájovou omáčku. Budete k tomu potrebovať dva hrnčeky zrelé papáje, štyri lyžice citrónovej šťavy, tiež dve lyžice mätových lístkov (nasekaných), k tomu budete potrebovať zhruba dve lyžice nasekaného chilli, lyžicu medu a zhruba lyžicu a pol roztlačeného zázvoru.
Všetko zmiešate, dáte do chladničky a následne podávate za studena.
plnená papája
Vynikajúci je tiež plnená papája, k čomu budete potrebovať 200 gramov cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy, hrnček olúpaného jablka, hrnček přepůlených hrozna, jednu zrelú papáju, dva sáčky želatíny a hrnček nakrájaného melónu.
Ovocie nakrájané zmiešate, pokvapkáte citrónom a zmiešate s želatínou rozpustenou vo vriacej vode. Papáju následne vydlabete a naplníte zmesou, následne ju zabalíte do alobalu a necháte ju cez deň v chladničke.