Jedlo ako omladzujúci a skrášľujúce prostriedok
Lifestyle

Jedlo ako omladzujúci a skrášľujúce prostriedok

Starnutie je nočnou morou každého človeka a žien obzvlášť. Každá žena túži po zázračných kozmetických prípravkoch, ktoré osviežia a skrásnie pleť. A čo viac? Túži po tom vyzerať zase o pár rokov mladšie. Utrácajú preto nezmyselné peniaze za kozmetiku a plastické operácie a pritom pre svoju pokožku môžu jednoducho a lacno urobiť niečo z pohodlia domova. Zloženie jedálnička totiž môže kvalitu a vzhľad pleti výrazne ovplyvniť.

Čo teda jesť, aby ste dosiahli krajšieho a mladšieho vzhľadu?

Cesnak

Prekvapivo je to cesnak. Možno po ňom nebudete mať práve mentolový dych, ale pomôže vám proti zápalom kože a v boji proti akné. Jeho antibakteriálne účinky sa najlepšie prejaví po konzumácii jedného surového strúčika denne.

Huby šitake sú bohaté na betaglukan, ktorý posilňuje imunitu kožných buniek. Vďaka tomu je naša koža chránená pred pôsobením vonkajších vplyvov a spoločne s vitamínom D, ktorý je v nich vo veľkej miere tiež obsiahnutý, regeneruje kožné bunky. Kyselina kojová podporuje zosvetlenie, podieľa sa tiež na odstraňovanie pigmentových škvŕn a polysacharidy pleť rozjasňujú.

Maliny a černice

Pre mladistvý vzhľad si doprajte černice. Obsahujú vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu, ktorý udržuje pružnosť pleti. Sodík obsiahnutý v týchto plodoch potom pleť zvláčňuje a tanín posilňuje kožné tkanivo.

Maliny sú krásne vďaka látkam zvaným antokyány a vy môžete mať krásnu pleť vďaka malinám. Práve antokyány totiž dokážu upokojiť podráždenú pokožku a pôsobí tiež proti zápalom kože. Rovnako odstraňujú začervenanie.

Tepelne upravené paradajky

Výrazný podiel na tvorbe kolagénu má tiež kurkuma. Ľahko si ju zaradíte do jedálnička, pretože sa hodí k dochutenie celej rady pokrmov. Telo ju potom lepšie vstrebáva, keď ju skombinujete s čiernym korením.

Doprajte si aspoň jedno tepelne upravené paradajka denne, ktoré bude mať pozitívny vplyv na vašu pokožku. Paradajky pri svojej tepelnej úprave totiž uvoľňujú antioxidant zvaný lykopén, ktorý dokáže ničiť voľné radikály, ktorý by sa inak podieľali na poškodzovanie buniek.