Každé ľudské telo potrebuje minerály, vitamíny a ďalšie živiny. Povinnosťou každého z nás je dodať potrebné živiny do tela, aby sme mohli počas dňa správne fungovať, aby nás nesužovali choroby ani iné zdravotné neduhy, ktoré nás často trápia. Súčasťou nášho tela musí byť aj železo, bohužiaľ mnohí ľudia ho majú nedostatok. Myslíte si, že vám tiež chýba železo? Prezradíme vám, ako to spoznáte a kde ho prípadne nájsť.
Ako iste viete, ľudský organizmus to je naozaj široký systém, ktorý funguje len vtedy, keď je do tela dodávané to, čo telo potrebuje. Ak chýba napríklad železo, nemôže byť zaručené správne a bezproblémové fungovanie tela. Ak by sme nedostatok železa neobjavili včas, mohli by sme sa v budúcnosti stretávať napríklad s takzvanou anémiou, čo je inými slovami chudokrvnosť. A tá sa samozrejme spája s mnohými ďalšími ochoreniami.
Železo je v ľudskom tele nenahraditeľné
Železo sa dnes radí medzi životné dôležité mikroprvky, bez ktorých by sme nemohli dlho fungovať. Aktívny železo je obsiahnuté najmä v krvnom farbive, uložené je v pečeni, v kostnej dreni a tiež v črevnej sliznici.
Železo je pre naše telo nevyhnutné z mnohých dôvodov. Napríklad je nevyhnutné pre rast tkanív, tiež sa podieľa na správnej funkcii nervovej sústavy, zvyšuje odolnosť organizmu proti chorobám a ďalším zdravotným neduhom. Železo sa tiež podieľa na tom, že zdravo vyzeráme – dodáva totiž farbu našej pokožke.
Ako sa pozná nedostatok železa?
Keď nám chýba železo, pocítime to. Cítime celkovú slabosť, tiež únavu a dychové či problémy s prehĺtaním. Príde tiež psychická nepohoda, máme zníženú koncentráciu, dostaví sa bolesti hlavy. Istými príznakmi je tiež štiepeniu nechtov, lámaniu vlasov alebo opuchy končatín. Prídu aj kútiky, afty alebo pokožka začne výrazne blednúť.
Kde železo nájdeme?
Čo sa týka toho, kde železo nájdeme, nájdeme ho napríklad v potravinách, konkrétne v mäsu, a to v jahňacím mäsu, hovädzím mäsu alebo konkrétne v pečeni. Okrem iného je železo obsiahnuté v rastlinných strojoch, konkrétne v strukovinách, v droždie, sóje, v sušenom ovocí alebo v obilninách.