Za čo najviac míňame? To je otázka, ktorú si dnes pokladá nejedna domácnosť. Každá domácnosť samozrejme utráca za niečo iné, v čom sa však domácnosti nelíši, je to, že dokážu utrácať aj tisíce za jedlo, ktoré nakoniec aj tak vyhodí, pretože ho kúpili moc alebo ho nestihli skonzumovať včas. Podľa prieskumov jeden človek utratí za seba zhruba tritisíc korún za mesiac len za jedlo. To je šialená suma, ktorú možno znížiť tak, aby nedošlo k ohrozeniu zdravia ľudí.
Ušetriť na jedle – to sa síce povie ľahko, ale lacné jedálničky nie sú práve dobré pre zdravie. Za pár korún totiž väčšinou kúpite to, čo zdraviu zrovna neprospieva. Existuje ale niekoľko tipov, ako na jedle ušetriť, bez toho aby ste museli upúšťať od potravín obsahujúce veľké množstvo vitamínov, minerálov a iných telu prospešných látok.
Tipy, ako ušetriť na jedle
- Využívajte zliav potravinových reťazcov. Niekedy je za skvelé ceny treba zelenina, inokedy ovocie, inokedy treba mliečne výrobky. Niektoré zľavy u potravín môžu dosiahnuť až päťdesiatich percent, čo je skvelé! Zľavy sa navyše týkajú všetkých potravín, aj tých nutrične kvalitných.
- Prestaňte nakupovať do zásoby. To je väčšinou dôvod, prečo sa hromada vecí vyhadzuje (skrátka dôjde trvanlivosť). Pokiaľ chcete mať plné kredenca, tak len takého jedla, ktoré sa nepokazí behom pár dní. Do zásoby je možné nakúpiť potrebné konzervy alebo ryžu.
- Prestaňte variť jedlá šéfkuchárov, na ktoré potrebujete hromadu surovín. Vystačíte si s obyčajným kuracím mäsom, vynikajúcim kuskusom a paradajkou. Vykúzlite skvelé jedlo, ktoré bude nutrične bohaté, navyše lacné.
- Začnite variť a nakupovať sezónne potraviny. Sezónna potraviny sú lacnejšie ako iné, v zime napríklad za mandarínky zaplatíte oveľa menej ako v máji. Navyše vďaka sezónnym potravinám sa bude váš jedálniček neustále meniť, čo je dobre.