Čo je generický liek alebo expirácia? Sprievodca lekárenskými pojmami
Lifestyle

Čo je generický liek alebo expirácia? Sprievodca lekárenskými pojmami

Každý má doma svoju vlastnú lekárničku, v ktorej sú všetky lieky alebo lekárenské produkty, ktoré môžeme niekedy v budúcnosti použiť. Skrýva sa v nich často náplasť, tiež obväz, lieky proti bolesti hlavy, lieky na nevoľnosť, prípadne tabletky na chrípku a zázračné nápoje zaháňajúce prechladnutie. Pravdou však je, že pre všetky tieto produkty sme si museli zájsť do lekárne, kde sa nás na všeličo spýtali. Poďme si prejsť niekoľko zásadných lekárenských pojmov, ktoré sa dnes a denne používajú. Budeme tak múdrejší aj pri nakupovaní liečiv cez internet.

Čo je liek?

Vyjasniť si tiež musíme pojem „liečivý prípravok“. Ak hovoríme o lieku, hovoríme o látke alebo prípadne o kombinácii látok, ktorá má liečebné, ale aj preventívne vlastnosti. Regulácia lieku je úplne v kompetencii Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Čo je generický liek?

Pokiaľ hovoríme o takzvanom generickom lieku, hovoríme o kópii lieku originálneho, u ktorého však vypršala patentová ochrana. Ide teda o lacnejší liek, a to z toho dôvodu, že u neho odpadávajú náklady spojené s výskumom, vývojom alebo aj s klinickými štúdiami nových účinných látok.

Čo je to expirácia?

Za expiráciu sa považuje doba použiteľnosti. Ide respektíve o dobu účinnosti lieku. Expirácia alebo tiež expiračná doba udáva dobu, dokedy je možné pri správnom uchovávaní liek používať bez akéhokoľvek rizika zníženia účinku alebo bezpečnosti.

Expiračná doba sa u každého lieku líši, väčšinou platí, že začína platiť po prvom otvorení liečiv. Zatiaľ čo pri očných kvapkách, zvlhčovačoch a podobných produktoch platí, že expiračná doba je dlhá pol roka. U niektorých liečiv však býva expiračná doba len štrnásť či dvadsaťosem dní. Je preto dobré sa buď informovať priamo v lekárni, alebo si prípadne zakaždým čítajte príbalový leták, ktorý je u každého liečivá v krabičke.