Základné výhody franchisingu. Prečo by ste do toho mali ísť
Business

Základné výhody franchisingu. Prečo by ste do toho mali ísť

Franchising je v poslednej dobe čoraz viac populárny. Vďaka tomu je možné dosiahnuť veľké množstvo konceptov v rámci jednej spoločnosti. S franchisingom existuje veľa výhod, bohužiaľ ale aj nevýhod a rizík. Nie vždy je napríklad franšíza zárukou kvality, čo je zároveň dôvodom, prečo si franšízant dáva toľko záležať pri výbere franšízora. Výber správneho franšízora má obrovský vplyv na budovanie mena franšízanta.

Podnikanie pod zavedenou značkou

Pokiaľ sa pri výbere určitého tovaru rozhodujete, či si kúpiť tovar pod známou značkou alebo tou, o ktorú ste nikdy nepočuli, a cena je obdobná, akú zvolíte? Samozrejme značku, ktorú už poznáte. A práve franšízor musí podnikať pod názvom franšízanta, čo mu umožňuje ušetriť čas aj peniaze pri budovaní značky od nuly. Na druhej strane franšízor nemá šancu budovať svoje vlastné dobré meno.

Osvedčený nápad, know-how

Franšízista má tiež ďalšiu výhodu z tejto spolupráce: spracováva myšlienky, ktoré sú v trhových podmienkach už overené. Získajú prístup k know-how zavedenej spoločnosti, čo nemusí byť lacná záležitosť, ak sa rozhodnete know-how budovať od nuly. Vďaka tomu je pre franšízanta oveľa ľahší štart podnikania.

Špecializované školenia

Franšízor poskytne franšízantovi školenie aj pre zamestnancov. Dôvodom je to, aby bola dosiahnutá potrebná kvalita.

Podpora zo strany franšízora

Franšízor môže poskytnúť pomoc pri začatí podnikania, napríklad pri nájdení miesta pre podnikanie, poskytnutí určitých finančných prostriedkov, pri vyjednávaní výhodných podmienok s dodávateľmi, pri stanovení vhodnej úrovne osadenia, pri vedení účtovníctva alebo aj právnu pomoc.

Spolufinancovanie

Niekedy sa na nákladoch so začatím partnerskej jednotky podieľa aj franšízor.

Menšie obchodné riziko

Ak vstupujete na trh pod známou značkou a s podporou skúseného obchodného partnera, znížite tým riziko spojené s podnikaním. Pravdou ale je, že ani tak riziko nie je nulové.